Kaavat Muotoilu

Erisnimien muotoilu kaavoilla

Siisti nimilistoja ja muuta tekstiä haluamaasi muotoon yksinkertaisilla kaavoilla.

Sekä ihmiset että järjestelmät tuottavat välillä dataa, joka ei ole aivan ihanteellisessa muodossa. Esimerkiksi ihminen voi kirjoittaa nimensä ”matti meikäläinen”, kun taas järjestelmä voi listata tiedot muodossa ”MATTI MEIKÄLÄINEN”. Kumpikaan ei ole kieliopillisesti oikein ja tietojen korjaaminen käsin olisi hidasta. Onneksi Excelissä tekstilistat voi korjata nopeasti kaavoilla, joita on helppo kopioida koko listaan.

1 Erisnimet

Oikea tapa kirjoittaa erisnimi on merkitä sanojen ensimmäiset kirjaimet isoilla, muiden ollessa pienellä. Väärässä muodossa olevan tekstin korjaaminen onnistuu helpoiten kaavalla =ERISNIMI( ) , englanninkielisessä versiossa =PROPER( ). Kaavan ainoa argumentti on teksti joka halutaan muotoilla, joko lainausmerkeissä tai soluviittauksena.

erisnimet_1

2 Pienet kirjaimet

Jos teksti on tarpeen muuttaa kokonaan pieniksi kirjaimiksi, käytetään kaavaa =PIENET( ), englanninkielisessä versiossa =LOWER( ).

erisnimet_2

3 Isot kirjaimet

Vastaavasti jos halutaan pelkästään isoja kirjaimia, käytetään kaavaa =ISOT( ), englanninkielisessä versiossa =UPPER( ).

erisnimet_3

Kirjoittajasta

Tommi Honkala

Pienyrittäjä, tietojenkäsittelyn tradenomi, Excelin pyörittelijä ja yleisnörtti PK-seudulta.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.