Kaavat Muotoilu

Etunollien lisääminen postinumeroihin

Näin lisäät puuttuvat etunollat postinumeroihin helpolla kaavalla.

Yksi erittäin yleinen ongelma Exceliä käytettäessä on lukujen alussa olevien nollien katoaminen esimerkiksi postinumeroita ja puhelinnumeroita käsiteltäessä. Tämä johtuu siitä, että ohjelman mielestä numero ei voi alkaa nollalla.

Yksi tapa olisi muotoilla solut valmiilla postinumeromuotoilulla, mutta se ei muuta solujen oikeaa arvoa, vaan ainoastaan ulkoasun. Solun arvo olisi siis oikeasti ”500”, vaikka siinä näyttäisi olevan ”00500”.

Käytännössä postinumerot pitää siis muotoilla tekstiksi. Tämä ei kuitenkaan korjaa jo tehtyjä numeroita, joten etunollat pitää palauttaa paikoilleen helpon kaavan avulla.

1 Valitse solu johon haluat korjatun postinumeron (yleensä vajaan numeron oikealle tai vasemmalle puolelle).
etunollat_1

 

2 Syötä solun arvoksi kaava

=TEKSTI(B2;"00000")

jossa B2 on puutteellisen postinumerosolun sijainti (B-sarake, rivi 2) ja ”00000” on numeron oikea pituus.

 

3 Täytä kaavaa eteenpäin kaikille postinumeroille vetämällä hiirellä tai tuplaklikkaamalla solun oikeasta alareunasta.
4 Jotta voit poistaa puutteelliset postinumerot, täytyy kaavasolut muuttaa lopullisiksi arvoiksi. Se onnistuu helpoiten kopioimalla ne näppäinyhdistelmällä Control + C ja liittämällä ne haluttuun paikkaan Control + V & valitaan Liitä arvoina.

Lisävinkki: Samaa tekniikkaa voi helposti soveltaa esimerkiksi puhelinumeroihin. Kaavassa olevien nollien määrää pitää vain lisätä puhelinnumeron pituiseksi.

Kirjoittajasta

Tommi Honkala

Pienyrittäjä, tietojenkäsittelyn tradenomi, Excelin pyörittelijä ja yleisnörtti PK-seudulta.

2 kommenttia

 • Hei,

  hyviä ohjeita on, mutta ei täydellisiä. Ongelmana on excel -taulukko, jossa tietueet on eri soluissa ja niistä osa pitäisi saada yhdistettyä ja kopioitua toiseen taulukkoon (osoitteistoon). Ongelmaksi tulee tuo postinumero ja -toimipaikka. Normaalistihan ne on eri soluissa, joista niitä on helppo yhdistää muihin ohjelmistoihin esim. word tarrat jne. Mutta kun pitäisi saada yhdistettyä postinumero ja postitoimipaikka samaan soluun, niin että postinumero säilyttäisi muotonsa. Ei onnistu ainakaan minulta. etunollat lähtee aina pois, ja vaikka kirjoitan kaavan, jolla korjataan nuo nollat + paikannimi, ei ohjelma ymmässä esim. 130 Helsinki = 00130 Helsinki. Miten saan tehtyä tällaisen vai saanko mitenkään?

  t. Eija Hyyppä

  • Hei Eija,

   kiitos kommentista ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta.

   Postinumerosarakkeen etunollat kannattaa ensin täydentää tämän ohjeen mukaisesti ja varsinkin muuttaa arvoiksi tuon viimeisen kohdan mukaisesti. Kun postinumerosolun ja toimipaikkasolun sitten yhdistää, ei nollien pitäisi kadota.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.